Na Mariánskej hore sa pútnici posilňujú vo viere

06.07.2008 Levoča

Levoča 6. júla (TASR) - Levočská púť na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholí dnes dopoludnia o 10. 00 hod. slávnostnou svätou omšou, ktorú bude celebrovať viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn za tradične ...
"Odhad počtu pútnikov nie je nepodložený. Lúka pod oltárom má 70 ha, teda 70 tisíc m2. Keď počítame čo i len štyroch ľudí na m2, je to 280 tisíc a ďalšie tisíce sú okolo baziliky, takže odhad okolo pol milióna je reálny, " uviedol pre TASR spišský diecézny biskup František Tondra. Pripomenul, že veriaci prichádzajú v hojnom počte na Mariánsku horu, aby sa povzbudili vo viere počúvaním Božieho slova. "Považujem to za dôležité, lebo ľudia sú v dnešnej dobe bombardovaní kritickými a neprajnými vyjadreniami proti cirkvi a kresťanským hodnotám".
Hlavným celebrantom slávnostnej odpustovej sv. omše bude kardinál Schönborn, ktorého spišský diecézny biskup pozval do Levoče na jar tohto roka na stretnutí v rakúskom Mariazelli. Rovnako ako Mariazell patrí Levoča medzi dvadsiatku najvýznamnejších pútnickych miest Európy. Spoločenstvo týchto pútnických miest založil lurdský biskup a jeho predstavitelia sa stretávajú aspoň raz ročne.
Na Mariánsku horu v Levoči prúdia pútnici už od uplynulej nedele. Samotná odpustová slávnosť na sviatok Navštívenia Panny Márie (2. júla) sa však začala otváracou sv. omšou v sobotu podvečer, pokračovala po celú noc a vyvrcholí dnes dopoludnia. Množstvo pútnikov prichádza do Levoče pešky či na bicykloch. Vyše 60 km pešiu trasu absolvovali v troch etapách účastníci už tradičnej mládežníckej púte Muráň - Levoča. Na bicykloch prišlo 30 veriacich na čele so svojim farárom Petrom Petrekom zo Spišskej Belej v okrese Kežmarok.
O pútnikov, ktorí strávili na Mariánskej hore v modlitbách celú noc, sa starajú aj lekári a zdravotníci. Šéflekár Rastislav Osif pre TASR uviedol, že doposiaľ ošetrili asi 40 ľudí. Išlo však iba o menšie odreniny či podvrtnutia. "Veriaci sú disciplinovaní, " konštatoval. Dodal, že na hore sú k dispozícii tri sanitky rýchlej lekárskej pomoci.
 

Vyberte región